понеделник, 29 юни 2009 г.

Бойко лъже и пред Европа за завода за боклук

С писмо до Национално движение “Екогласност”, копие до Дирекция за национален строителен контрол и Столична община, арх. Влади Калинов – директор на дирекция “Контрол по строителството” към Столична община, съобщава:

“Във връзка с получено в Дирекция “Контрол по строителството”-СО, чрез Столична община и ДНСК, Ваше писмо(искане за намеса) вх. № РА-92-00-165/27.04.2009 г., относно “откриване на строителна площадка в Горни Богров за изграждане на Интегрирана система за третиране на битови отпадъци”, Ви уведомявам за следното:

Строително-монтажни работи на обект: “Интегрирана система за управление на битови отпадъци-завод за механично-биологично третиране на битови отпадъци”, находящ се в м.”Садината”, район “Кремиковци”, както и на обект: “Инсталация за компостиране”, находящ се в м.”Хан Богров”, район “Кремиковци”, не са извършвани. Реалното изпълнение на строителството и на двата обекта не е започнало. Поради тази причина не са съставяни протоколи за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво.

Уверявам всички заинтересовани лица, че при изграждане на обектите ще бъдат спазени всички изисквания за законосъобразното им изпълнение.”


С писмо G4/GK/tb Ares(2009) 113166 ENV(2009) до Национално движение “Екогласност”, Европейската комисия съобщава, че е назначила проверка на сигнала от екоорганизацията, изпратен на 21.04.2009 г., за допуснати аномалии при управление на отпадъците в България, в това число и за официалното откриване на изграждането на завода в София:

“Европейската комисия да се запознае по-отблизо с процедурата относно изграждане на интегрирана система за управление на битовите отпадъци на София, защото са налице опити за въвличане на българския съд в потуляне на законовите обжалвания на граждански екологични организации. В тази връзка за нас е необяснимо, как за неодобрен още проект, кметът Бойко Борисов прочете на 03.04.2009 г. приветствие на еврокомисаря по околна среда Ставрос Димас, при извършеното съвместно с вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева, откриване строителство на завод, за който липсва законовонеобходимия инвестиционен проект.”, поискаха от гражданската организация на 21.04.2009 г.


За започнала процедура относно разглеждане на същия сигнал, екозащитниците са получили писмо и от Европейския парламент.

Главна прокуратура на Република България също е назначила проверка по сигнала на НД ”Екогласност”.



За повече информация:

Петър Пенчев – зам.-председател на НД”Екогласност” – GSM 0887525032

Няма коментари:

Публикуване на коментар