вторник, 23 юни 2009 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ СРЕЩУ НАРУШАВАНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА В ИРАН

Човешките права в Иран са отново погазени – след недоволството от резултатите на президентските избори, гражданите на Иран се надигнаха на мирен протест срещу теократичния диктат в родината си. Фанатичната и кървава реакция срещу тези протести обръща погледите на света към тази част от земното кълбо.
В Иран умират невинни млади хора, които искат в страната да се гарантират основни свободи и да се поставят отново основите на демокрацията. Убийствата на хора и погазването на мирните протести не може да бъде толерирано и подминавано с лека ръка. Милионите свободомислещи хора, излезли по улиците на Техеран и другите ирански градове са били незабавно заплашени със смърт от Аятолах Али Хаменей. Демонстрациите преминават в нещо, което вече може да се окачестви като гражданска война.
ЗЕЛЕНИТЕ заклеймяваме кървавото потушаване на протестите и настояваме Водачите на Иран да спрат погазването на човешките права в страната. Призоваваме за спешната реакция на всички страни и международни институции начело с ООН да предприемат всички възможни дипломатически действия за спиране на кръвопролитията. Призоваваме Министерство на Външните работи на Р. България и посолството ни в Техеран да предприемат и подкрепят всички дипломатически действия, които могат да спестят на иранския народ и света този геноцид. Посолството ни не трябва остава със затворени врати пред ранените и нуждаещите се. Призоваваме българското правителство да изпълнява подписаните от България споразумения и да предостави възможност за приемане на политически бежанци от Иран, чрез своето дипломатическо представителство в Техеран.
Вълнуваме се с всички свободни по дух граждани на Иран, които са по улиците тези дни и скърбим за невинните хора, оставили живота си в името на едно по-демократично бъдеще. Жертвите, които вече са дадени не бива да са напразни, нека Иран мине по-леко през това страховито изпитание. В страната трябва да има едно ново демократично начало!
ЗЕЛЕНИТЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар